Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ο πνιγμός στο νερό δε μοιάζει καθόλου με την εικόνα που οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας. Στις ταινίες οι άνθρωποι που πνίγονται στη θάλασσα για παράδειγμα, εμφανίζονται να κάνουν φασαρία πετώντας νερά, κουνώντας χέρια-πόδια και ουρλιάζοντας. 

Ο Πνιγμός που δε μοιάζει με Πνιγμό  Αντικλείδι, Ο Πνιγμός που δε μοιάζει με Πνιγμό

Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο πνιγμός είναι ιδιαίτερα σιωπηλός και ύπουλος.

Ο Dr F. Pia, περιέγραψε πρώτος την “Ενστικτώδη Αντίδραση Πνιγμού”, ένα είδος αυτόνομης (ανεξάρτητης δηλαδή από τη θέληση μας) αντίδρασης του οργάνισμου όταν δεν μπορεί να κρατηθεί πάνω από την επιφάνεια του νερού. Σε ελέυθερη μετάφραση, ο ίδιος περιγράφει την αντίδραση αυτή ως εξής:

1. Εκτός από σπάνιες περιπτώσεις το άτομο που πνίγεται ΔΕΝ είναι σε θέση να καλέσει βοήθεια. Το αναπνευστικό σύστημα είναι φτιαγμένο πρωτίστως για να αναπνέουμε. Πρέπει να μπορούμε να πάρουμε ανάσες για να ακολουθήσουν οι ήχοι.

2. Το στόμα του ατόμου που πνίγεται ανεβοκατεβαίνει γρήγορα πάνω και κάτω από την επιφάνεια του νερού. Όταν βρίσκεται για λίγο πάνω από την επιφάνεια ο χρόνος αρκεί με δυσκολία για να βγάλει γρήγορα και να ξαναβάλει αέρα. Στη συνέχεια ξαναβυθίζεται πριν προλάβει να αρθρώσει έστω και μία λέξη.

3. Το άτομο που πνίγεται ΔΕΝ μπορεί να κουνήσει τα χέρια του έξω από το νερό ζητώντας βοήθεια. Ενστικτωδώς, τα χέρια απλώνονται στο πλάι, πιέζοντας την επιφάνεια του νερού προς τα κάτω. Αυτό τους βοηθά να ανασηκώσουν το σώμα τους λίγο έξω από το νερό για να πάρουν ανάσα.

4. Σε όλη τη διάρκεια της ενστικτώδους αντίδρασης πνιγμού το άτομο δεν έχει κανένα συνειδητό έλεγχο των κινήσεων του σώματός του. Εκτός από το οτι δεν μπορεί να σηκώσει τα χέρια ζητώντας βοήθεια, δεν μπορεί να κολυμπήσει προς τη στεριά, ούτε καν να αρπάξει ένα σωσίβιο που μπορεί να του πετάξουμε. 

5. Σε όλη τη διάρκεια της ενστικτώδους αντίδρασης πνιγμού το σώμα παραμένει σε κάθετη (όρθια) θέση μέσα στο νερό ενώ τα πόδια ΔΕΝ κάνουν καμμία κίνηση για να το σπρώξουν προς τα πάνω. Αν δεν υπάρξει παρέμβαση άλλου ατόμου (ιδανικά ναυαγοσώστη) το άτομο που πνίγεται μπορεί να παραμένει με το στόμα πάνω από την επιφάνεια του νερού για μόνο 20 έως 60 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια όλο το σώμα βυθίζεται μέσα στο νερό. 

Όλα τα παραπάνω σε σημαίνουν οτι αν κάποιος φωνάζει βοήθεια δεν κινδυνεύει. Απλά το άτομο αυτό μπορεί ακόμα να βοηθήσει το ίδιο στη διάσωσή του, αρπάζοντας πχ το σωσίβιο.

Κάποιος μπορεί να πνίγεται στο νερό αν παρατηρείτε τα παρακάτω:

– Τι κεφάλι είναι αρκετά μέσα στο νερό και το στόμα στο επίπεδο της επιφάνειας του νερού.

– Το κεφάλι είναι γυρισμένο προς τα πίσω και επάνω με το στόμα ανοιχτό.

– Βλέμμα κενό που δεν προσηλώνει.

– Τα μαλλιά κρύβουν το μέτωπο και τα μάτια.

– Το σώμα είναι σε κάθετη θέση με τα πόδια να είναι ακίνητα.

– Γρήγορες ή ακανόνιστες ανάσες.

– Δείχνει να προσπαθεί να κολυμπήσει προς μία κατεύθυνση αλλα δεν προχωρά καθόλου.

– Προσπαθεί να γυρίσει ανάσκελα.

– Μοιάζει να προσπαθεί να ανέβει μια αόρατη σκάλα.

Ο πραγματικός πνιγμός είναι αθόρυβος. Ίσως η πιο ισχυρή ένδειξη οτι κάποιος πνίγεται είναι οτι δε μοιάζει να πνίγεται. 

Ειδικότερα για τους γονείς, τα παιδιά κάνουν πολύ φασαρία στη θάλασσα και στις πισίνες. Όταν δεν ακούτε φασαρία, θα πρέπει άμεσα να βρείτε τι συμβαίνει. 

Παρακάτω θα βρείτε οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής σχετικά με την πρόληψη του πνιγμού στο νερό (στα αγγλικά)

http://www.healthychildren.org/English/news/Pages/AAP-Gives-Updated-Advice-on-Drowning-Prevention.aspx

Φόρτωση περισσότερων Άρθρων
Φόρτωση περισσότερων σε  Γονείς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε ακόμη

Χρήσιμες Συμβουλές για την Ενοικίαση Αυτοκινήτου όταν ταξιδεύετε με Παιδιά

Η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης όταν ταξιδεύετε με παιδ…