Πιο συγκεκριμένα, αυξάνεται η γονική άδεια ανατροφής του παιδιού στους 6 μήνες και μπορούν να την πάρουν και οι δύο γονείς, ενώ μέχρι σήμερα είναι 4 μήνες χωρίς αποδοχές και μπορεί να την πάρει μόνο η μητέρα. Με τη νέα ρύθμιση και οι δυο γονείς έχουν δικαίωμα στην άδεια, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν συνεχόμενα ή τμηματικά μέχρι το παιδί να κλείσει τα 8 έτη (σήμερα είναι μέχρι 6 ετών).

Οι δύο πρώτοι μήνες θα είναι πληρωμένοι από τον ΟΑΕΔ, ενώ οι υπόλοιπο θα είναι άνευ αποδοχών. Θα υπάρξει ειδικοί πρόβλεψη για την άδεια σε γονείς που έχουν δίδυμα, τρίδυμα κτλ.

Όσον αφορά τους μπαμπάδες, θα δοθεί άδεια πατρότητας 14 ημερών μετά τη γέννηση του παιδιού, ενώ μέχρι και σήμερα έχουν μόνο 2 ημέρες. Η άδεια αυτή μπορεί να κατανέμεται κατά 2 μ

άδεια πατρότητας 14 ημερών μετά τη γέννηση του παιδιούέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες 12 να δοθούν συνολικά ή τμηματικά, άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης.

Μάλιστα, χορηγείται υποχρεωτικά από τον εργοδότη με αποδοχές και δεν θα εξαρτάται από την προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία, τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζομένου.

Ακόμη, θα προωθηθούν ρυθμίσεις όπως:

  • Άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου: 5 εργάσιμες τον χρόνο.
  • Άδεια για λόγους ανωτέρας βίας (για παρόμοιο λόγο): 2 εργάσιμες τον χρόνο.
  • Διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κ.λπ.)
  • Ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κ.λπ. και για μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, 4 για το 2ο και 6 για κάθε επόμενο.

Πηγή: lifo.gr

Φόρτωση περισσότερων Άρθρων
Φόρτωση περισσότερων σε  Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε ακόμη

Ανοιξε στο Ιπποκράτειο η πρώτη τράπεζα μητρικού γάλακτος στη Θεσσαλονίκη

«Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική διατροφή για το βρέφος και ιδιαίτερα το πρόωρο, διότ…