Πώς θα κάνει φίλους το παιδί μου;

«Πώς θα κάνει φίλους το παιδί μου;» συχνά αναρωτιούνται οι γονείς. Είναι όντως ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που τους απασχολούν.

Τι σημαίνει όμως να έχουν τα παιδιά φίλους; Και γιατί είναι σημαντικοί για τη ζωή τους;

Αυτά είναι μερικά από τα πολύ βασικά θέματα που πρέπει να απαντήσουν οι γονείς για να μπορέσουν να διδάξουν στα παιδιά τους την έννοια της φιλίας.

Δεκάδες έρευνες μαρτυρούν πως σημαντικό ρόλο για να κάνουν τα παιδιά φίλους εύκολα παίζουν οι γονείς.

Αυτό σημαίνει πως οι γονείς πρέπει να αναπτύξουν στα παιδιά δεξιότητες όπως να μπορούν να επικοινωνήσουν λεκτικά με τους συνομηλίκους τους, να μπορούν να αναπτύξουν διαπροσωπικές  σχέσειςκαι να έχουν συναισθηματικό έλεγχο.

Παρακάτω θα αναπτύξω μερικά μυστικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως γονείς για να βοηθήσετε τα παιδιά να αποκτήσουν αληθινούς φίλους. Μπορείτε να γίνετε ο «προπονητής στα συναισθήματά τους».

Τι σημαίνει αυτό; Ο καθένας από εμάς έχει αρνητικά συναισθήματα ή εγωιστικές παρορμήσεις. Συζητώντας με τα παιδιά μπορείτε να τα βοηθήσετε να ελέγχουν τις απαντήσεις τους και να στοχεύον στην επίλυση του προβλήματος.

Αν ανήκετε στην κατηγορία του «αυταρχικού» γονιού  το παιδί σας θα δυσκολευτεί πολύ να κάνει φίλους. Η εσωτερικευμένη αίσθηση του σωστού και του λάθους θα είναι μειωμένη και τα επίπεδα ελέγχου θα είναι υψηλά. Τα παιδιά θα δυσκολευτούν πολύ στην έκφραση των συναισθημάτων τους και στην κοινωνικοποίηση τους.

Σημαντικό είναι να διδάξετε τα παιδιά να μιλάνε με ευγενικό τρόπο. Έρευνες μαρτυρούν πως όταν τα παιδιά επικοινωνούν με τους γονείς τους οι κοινωνικές τους ικανότητες αναπτύσσονται εξαιρετικά. Οι γονείς μπορούν να προσφέρουν συμβουλές στα παιδιά τους για το πως να κάνουν νέους φίλους.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να «διαβάζουν» τις εκφράσεις του προσώπου. Έτσι θα καταλαβαίνουν γρήγορα και εύκολα τις καταστάσεις και θα μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινότητα τους.

Μπορείτε να γίνετε εσείς παράδειγμα για στα παιδιά σας. Καλέστε εσείς τους δικούς σας φίλους στο σπίτι και συζητείστε μαζί τους για τις αξίες της φιλίας, για το πόσο ο ένας στηρίζει τον άλλον και ότι είστε ομάδα!

Το να έχουμε φίλους στη ζωή μας είναι υγεία, γι’ αυτό χαρίστε αυτό το δώρο στα παιδιά σας. Διδάξτε τα πώς να κάνουν φίλους και να οικοδομούν σωστά τη σχέση τους αυτή!

Ιουλιέτα Νταβέλα, λογοθεραπεύτρια

Φόρτωση περισσότερων Άρθρων
Φόρτωση περισσότερων σε  Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε ακόμη

Πως να μάθεις Αγγλικά σε μεγάλη ηλικία

Η γνώση των αγγλικών μπορεί να θεωρείται αυτονόητη για την πλειονότητα των Ελλήνων σε μικρ…