Δίαιτες χαμηλών υδρογονανθράκων και υψηλών πρωτεϊνών - Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα

Στις δίαιτες χαμηλών υδρογονανθράκων και υψηλών πρωτεϊνών – αποτελούν δύο υποκατηγορίες διαίτων που βασίζονται όμως στην ίδια φιλοσοφία – σκοπός είναι η καύση του σωματικού λίπους και το αδυνάτισμα μέσω διατροφής πλούσιας σε λιπαρά και πρωτεϊνούχες τροφές. Αυτή η φαινομενικά αντιφατική προσέγγιση στοχεύει στην καύση του λίπους που έχει ήδη «αποθηκευτεί» στον οργανισμό. Η πιο δημοφιλής δίαιτα αυτής της κατηγορίας είναι η περίφημη δίαιτα Atkins. Ας εξετάσουμε, λίγο πιο προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτού του είδους οι δίαιτες. 

Μια δίαιτα χαμηλών υδρογονανθράκων και υψηλών πρωτεϊνών συστήνει τουλάχιστον το 30 με 50% των θερμίδων που προσλαμβάνεται καθημερινά μέσω της διατροφής να προέρχεται από πρωτεΐνες. Ωστόσο, οργανισμοί υγείας διεθνούς κύρους και φήμης, όπως η Αμερικανική Καρκινική Εταιρεία, συστήνουν, για τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του οργανισμού, διατροφικές συνήθειες με ποσοστό θερμίδων προερχόμενο από πρωτεΐνες αρκετά μικρότερο του 30 και του 50%. Σε ποιο σκεπτικό, λοιπόν, βασίζεται η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνικών θερμίδων και πώς σχετίζεται με το αδυνάτισμα;

Οι πρωτεΐνες είναι πολύπλοκες οργανικές ουσίες που προέρχονται από την ένωση αμινοξέων και αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο κάθε ζωντανού κυττάρου. Κυριότερες πηγές πρόσληψης πρωτεϊνών για τον άνθρωπο είναι το κρέας, τα όσπρια, και τα ψάρια. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη σύνθεση, τη συντήρηση και την επιδιόρθωση των ιστών του σώματος.

Μειώνοντας δραστικά την πρόσληψη υδρογονανθράκων το σώμα περιέρχεται σε μια εναλλακτική κατάσταση μεταβολισμού της τροφής που είναι γνωστή ως κέτωση.

Κανονικά το σώμα μας χρησιμοποιεί ως καύσιμο υδρογονάνθρακες, κύρια πηγή ενέργειας για ζωτικά όργανα του σώματος, όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά. Ωστόσο, αν ο μεταβολισμός περιέλθει σε κατάσταση κέτωσης, χρησιμοποιεί ως καύσιμο τις κετόνες, οργανικές ενώσεις που προέρχονται από τη διάσπαση του αποθηκευμένου λίπους. Από μηχανή καύσης υδρογονανθράκων, λοιπόν, το σώμα μας μετατρέπεται σε μηχανή καύσης λίπους. Συνεπώς, τα αποθέματα λίπους γίνονται τα κύρια αποθέματα ενέργειας για τον οργανισμό.

3 πλεονεκτήματα μιας δίαιτας χαμηλών υδρογονανθράκων και υψηλών πρωτεϊνών

  • Όταν εφαρμόζεται για περιορισμένη περίοδο χρόνου, μια δίαιτα χαμηλών υδρογονανθράκων αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική για αδυνάτισμα και γενικότερη απώλεια βάρους.
  • Η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών δίνει αυτή την αίσθηση του κορεσμού – που είναι τόσο σπάνια σε περιόδους δίαιτας.
  • Δεν στερεί από τον ουρανίσκο μας αγαπημένες τροφές, όπως το κόκκινο κρέας και το ψάρι.

5 μειονεκτήματα μιας δίαιτας χαμηλών υδρογονανθράκων

  • Μια δίαιτα χαμηλών υδρογονανθράκων συχνά προκαλεί ορισμένες εκνευριστικές παρενέργειες, όπως δύσοσμη αναπνοή, κράμπες ή και εξάντληση.
  • Άτομα που πάσχουν από νεφρικές δυσλειτουργίες πιθανόν να επιβαρύνουν την υγεία τους σε περίπτωση που ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλών υδρογονανθράκων.
  • Μια μακροχρόνια τήρηση δίαιτας χαμηλών υδρογονανθράκων μπορεί, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, να προκαλέσει διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με την πρόσληψη πολλών κορεσμένων λιπαρών και την αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα – προβλήματα όπως η αύξηση της πιθανότητας καρδιακής προσβολής και άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων, ανάπτυξης καρκίνου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Οι υδρογονάνθρακες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων. Έχει διατυπωθεί η άποψη πως η εξαιρετικά μειωμένη πρόσληψή τους για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά και τη διάθεση ενός ατόμου.
  • Ένας οργανισμός σε κέτωση αισθάνεται λιγότερο συχνά πείνα, ωστόσο η κατάσταση αυτή συχνά συσχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η νεφρική ανεπάρκεια, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης πρωτεϊνών. Δίαιτες υψηλών πρωτεϊνών και χαμηλών υδρογονανθράκων, που εφαρμόζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση οστεοπόρωσης και πετρών στα νεφρά.
Φόρτωση περισσότερων Άρθρων
Φόρτωση περισσότερων σε  Δίαιτα & Διατροφή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε ακόμη

Το μήλο στη Διατροφή των Παιδιών και τα οφέλη του

Το παιδικό σώμα, όπως γνωρίζουμε, αναπτύσσεται και αλλάζει ταχύτατα και η ανάγκη για πλήρε…