Δίαιτες Χαμηλών Λιπαρών - Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα

Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών στοχεύουν στην απώλεια βάρους μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη λιπαρών στο σώμα. Αυτό φυσικά επιτυγχάνεται τόσο με τη μείωση της ποσότητας φαγητού στην καθημερινή μας διατροφή όσο – και μάλιστα, κυρίως – και με την προσεκτική επιλογή τροφών χαμηλών σε λιπαρά. Εξαιρετικά δημοφιλείς κατά τη δεκαετία του 1980, οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών παραγκωνίστηκαν από τις δίαιτες μειωμένων υδρογονανθράκων και υψηλών πρωτεϊνών.

Φυσικά, και σε αυτή την κατηγορία διαίτων μπορούν να προσδιοριστούν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Είναι σημαντικό να τα γνωρίζουμε και να τα κατανοούμε καλά προτού επιλέξουμε κάποιο πρόγραμμα διατροφής χαμηλών λιπαρών.

Πλεονεκτήματα μιας δίαιτας χαμηλών λιπαρών

Πλεονεκτήματα που συνδέονται με την εφαρμογή μιας δίαιτας χαμηλών λιπαρών είναι τα ακόλουθα:

 • απώλεια βάρους δίχως επακόλουθη ραγδαία αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης στον οργανισμό. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και συμβάλλει αποφασιστικά στο μεταβολισμό των τροφών, και ιδιαίτερα των υδρογονανθράκων. Η ινσουλίνη διαδραματίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία σωματικού λίπους, ιδιαίτερα όταν δρα σε αυξημένα επίπεδα·
 • μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων·
 • συμβάλλει στην αποφυγή νοσημάτων που συνδέονται με διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρκινική Εταιρεία και το Αμερικανικό Καρδιαγγειακό Σύλλογο η διατήρηση των λιπαρών στο 30% περίπου της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης μπορεί να σας προφυλάξει από την εμφάνιση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
 • μεγάλη ποικιλία στο διαιτολόγιο. Πράγματι, υπάρχουν τόσο πολλές τροφές χαμηλές σε λιπαρά, ώστε είναι μάλλον σίγουρο πως δεν θα πλήξετε αναγκαζόμενοι να τρώτε συνεχώς τα ίδια και τα ίδια γεύματα για να τηρήσετε τη δίαιτά σας. Αυτό μάλλον θα σας δώσει το κουράγιο και τη δύναμη να αποφύγετε τις … αταξίες!
 • Αποφεύγετε τις παρενέργειες μιας δίαιτας χαμηλών υδρογονανθράκων – όπως το αίσθημα λήθαργου και αθυμία – καθώς το σώμα σας αρχίζει να καίει λίπος και όχι υδρογονάνθρακες.

Μειονεκτήματα μιας δίαιτας χαμηλών λιπαρών

Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών συνδέονται, ωστόσο, με συγκεκριμένα μειονεκτήματα· ας τα εξετάσουμε πιο προσεκτικά:

 • είναι σημαντικό να μην πέσετε στη συνηθέστερη παγίδα των διαίτων χαμηλών λιπαρών: η μείωση της πρόσληψης λιπαρών από μόνη της δεν εξασφαλίζει το αδυνάτισμα. Το κυριότερο μειονέκτημα των διαίτων χαμηλών λιπαρών είναι ένα από τα πλεονεκτήματά τους: η δυνατότητα επιλογής μέσα από μια μεγάλη ποικιλία τροφών· και στη μεγάλη ποικιλία επιλογών, ελλοχεύει πάντοτε και το λάθος.

Στις δίαιτες χαμηλών λιπαρών επιτρέπεται η πρόσληψη υδρογονανθράκων. Ωστόσο, υπάρχουν τύποι υδρογονανθράκων – όπως κάποιοι τύποι αλεύρων και όλες οι μορφές ζάχαρης – που δυσχεραίνουν δραστικά την απώλεια βάρους, ειδικά όταν καταναλώνονται συχνά. Συνεπώς, σε μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών μπορεί να καταναλώνετε λάθος συνδυασμούς τροφών, αναιρώντας και καταστρέφοντας ουσιαστικά όλες τις προσπάθειές σας. Πρέπει να ξέρετε ποιους υδρογονάνθρακες πρέπει να αποφεύγετε ή τουλάχιστον να μειώσετε τη συχνότητα κατανάλωσής τους·

 • ένα άλλο μεγάλο μειονέκτημα των διαίτων χαμηλών λιπαρών έγκειται στις θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού. Κι εδώ ερχόμαστε σε μια μεγάλη αλλά σχετικά άγνωστη αλήθεια για τον ανθρώπινο οργανισμό και τις δίαιτες: το λίπος δεν είναι εχθρός της υγείας και της ομορφιάς.
 • Το λίπος είναι πρώτης τάξεως καύσιμο για τις λειτουργίες του σώματός μας, παρέχοντας στους μύες και στα ζωτικά μας όργανα την ενέργεια που χρειάζονται.
 • Επίσης, είναι πηγή των πολύτιμων λιπαρών οξέων και συμβάλει στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.
 • Επιτελεί, επίσης, και μια άλλη σημαντικότατη λειτουργία: μας «χορταίνει»! Πράγματι, το λίπος είναι αυτό που μας παρέχει αυτή την αίσθηση κορεσμού και άρα μας δίνει το σήμα να πάψουμε (επιτέλους) να τρώμε.
 • Το λίπος σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα αναστέλλοντας τη δράση της ινσουλίνης και διεγείροντας τη δράση μιας άλλης ορμόνης, της γλυκαγόνης, η οποία, σε αντίθεση με την ινσουλίνη, συμβάλει στην καύση του σωματικού λίπους.
 • Μην συγχέετε το διατροφικό λίπος με το σωματικό λίπος. Το διατροφικό λίπος δεν δημιουργεί αυτόματα σωματικό λίπος. Αυτό το κάνει η ινσουλίνη, η οποία εκκρίνεται από το πάγκρεας όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες, όχι λιπαρά!

Συνεπώς, το λίπος – το κακόμοιρο – δεν είναι ο κυριότερος εχθρός της υγείας και της ομορφιάς μας. Ουσιαστικά, κανένα από τα φυσικά συστατικά των τροφών δεν είναι αυτό καθ’ αυτό «κακό». Ο εχθρός είναι οι διατροφικές μας συνήθειες που καθιστούν τα συστατικά αυτά επικίνδυνα για τον οργανισμό μας. Έρευνες έχουν καταδείξει ότι δίαιτες με ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση λιπαρών επιφέρουν έλλειψη βιταμινών όπως η Α, η Ε και η Κ, που ενυπάρχουν κυρίως σε λιπαρά φαγητά.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό, σε περίπτωση που αποφασίσετε να κάνετε μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών, να μεριμνήσετε ώστε τουλάχιστον το 30% των θερμίδων που καταναλώνετε ημερησίως να είναι λιπαρά, καθώς και να συμπληρώνετε το πρόγραμμα διατροφής σας με συμπλέγματα πολυβιταμινών.

Φόρτωση περισσότερων Άρθρων
Φόρτωση περισσότερων σε  Δίαιτα & Διατροφή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε ακόμη

Το μήλο στη Διατροφή των Παιδιών και τα οφέλη του

Το παιδικό σώμα, όπως γνωρίζουμε, αναπτύσσεται και αλλάζει ταχύτατα και η ανάγκη για πλήρε…