Μπορεί μία κετογενική δίαιτα να θεραπεύσει την επιληψία;

Η επιληψία μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως παρουσιάζεται στα παιδιά και σε μεγαλύτερους ενήλικες. Σε περίπτωση που δεν θεραπευτεί εγκαίρως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα.

Πριν τα αντιεπιληπτικά φάρμακα έρθουν στη σκηνή, η κετογενική δίαιτα ήταν το μόνο πράγμα που μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτή την ασθένεια. Σήμερα όμως, σπάνια γίνεται αναφορά.

Παραδόξως, έχει αρχίσει να επιστρέφει σε αρκετές χώρες και φαίνεται πως έχει αρχίσει να παρουσιάζει τρομερή διαφορά στη ζωή των ατόμων που έχουν επιληψία.

Θα προσπαθήσουμε επομένως, να ρίξουμε λίγο φως στη συγκεκριμένη δίαιτα και πως μπορεί να βοηθήσει τα επιληπτικά άτομα.

Πως μπορεί η κετογενική δίαιτα να βοηθήσει;

Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος ο οποίος παρατήρησε ότι η νηστεία ήταν το πρώτο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει τους σπασμούς να σταματήσουν. Αυτός είναι περίπου ο τρόπος που λειτουργεί η κετογενική δίαιτα, δηλαδή διεγείρει το σώμα στο να χάνει κιλά.

Η κετογενική δίαιτα είναι μικρή σε περιεκτικότητα υδατάνθρακα και το 80% των θερμίδων προέρχονται από λίπη. Τα λίπη και πρωτεΐνες κατανέμονται σε κετόνες για να τροφοδοτήσουν κατάλληλα το μεταβολισμό. Δεν είναι 100% σίγουρο για το πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη δίαιτα, αλλά φαίνεται ότι έχει αντιεπιληπτική δράση.

Η κετογενική δίαιτα ξεκίνησε το 1920 και ήταν ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης της επιληψίας, αλλά έγινε λιγότερο γνωστή όταν εμφανίστηκαν τα εντιεπιληπτικά φάρμακα.

Έρευνες δείχνουν ότι η κετογενική δίαιτα λειτουργεί

Σε μία έρευνα 11 μελετών, πάνω από το 50% των παιδιών που ακολούθησαν μία κετογενική δίαιτα είχαν πάνω από 50% μείωση στις επιληπτικές κρίσεις, ενώ ένα 16% απαλλάχθηκε εντελώς από αυτές.

Σε μία άλλη έρευνα που έγινε σε 1084 ασθενείς, πάνω από τα μισά παιδιά μείωσαν τις επιληπτικές κρίσεις πάνω από 90%, ενώ 24% απαλλάχθηκε από τις επιληπτικές κρίσεις εντελώς.

Αυτή η δίαιτα συνήθως συναντάται και συνιστάται σε παιδιά, παρόλα αυτά και οι ενήλικες έχουν δει καλά αποτελέσματα, όσον αφορά τη μείωση των επιληπτικών κρίσεων.

Κάνει η κετογενική δίαιτα για εσάς;

Η κετογενική δίαιτα δεν είναι θεραπεία. Μπορεί να σας βοηθήσει αν ελέγξετε μέρος ή να απαλλαγείτε εντελώς από την επιληψία, παρόλα αυτά αν επανέλθετε στην κανονική σας διατροφή, τότε οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να επανέλθουν. Το θετικό βέβαια είναι ότι αν ακολουθήσετε μία κετογενική δίαιτα, μπορείτε να έχετε μία υγιή ζωή χωρίς τις σκληρές επιπτώσεις που έχουν τα αντιεπιληπτικά φάρμακα. Αυτό όμως χρειάζεται αρκετά σκληρή δουλειά.

Εάν σκέφτεστε σοβαρά να ακολουθήσετε αυτή τη θεραπεία, τότε σίγουρα θα έπρεπε να συμβουλευτείτε και το γιατρό σας.

Βιβλιογραφικές Πηγές

  1. Schopick,Honest Medicine. Oak Park, Illinois: Innovative Health Publishing.
  2. Epilepsy2007 September; 7(5): 142–144.
  3. 2000 Apr;105(4):E46.
  4. Journal of Child Neurology. 2006;21:193
  5. 2009; 18:30-33
Φόρτωση περισσότερων Άρθρων
Φόρτωση περισσότερων σε  Δίαιτα & Διατροφή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε ακόμη

Το μήλο στη Διατροφή των Παιδιών και τα οφέλη του

Το παιδικό σώμα, όπως γνωρίζουμε, αναπτύσσεται και αλλάζει ταχύτατα και η ανάγκη για πλήρε…