Ο Δρ William Howard Hay το 1911επινόησε μια δίαιτα που βασίζεται στον σωστό συνδυασμό τροφίμων. Πίστευε ότι πολλά προβλήματα υγείας προκαλούνται από τις χημικές αλληλεπιδράσεις στο σώμα, και ότι πολλά από αυτά προέρχονται από το φαγητό και την πέψη. Ακόμη βασίστηκε στην ικανότητα του σώματος να θεραπεύει τον εαυτό του. Η δίαιτα ισχυρίζεται ότι όταν τα τρόφιμα καταναλώνονται σε σωστούς συνδυασμούς ενισχύονται οι φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του σώματος. Η δίαιτα αυτή στοχεύει στη βελτίωση της πέψης και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, έτσι ώστε το σώμα να έχει ό,τι χρειάζεται για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης και την επισκευή των κατεστραμμένων κυττάρων.

Δίαιτα με Σωστό Συνδυασμό Τροφών.

Οι ισχυρισμοί

Πιο συγκεκριμένα στο βιβλίο της Δρ. Jackie Habgood «The Hay Diet Made Easy: Practical Guide to Food Combining» αναφέρει ότι ο Δρ.Hay βάσισε την δίαιτα του στην πίστη του ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τα υψηλά επίπεδα οξύτητας που υπάρχουν στη διατροφή. Επίσης ο Δρ. John Matsen στο βιβλίο του «Eating Alive» αναφέρει ότι τα τρόφιμα απαιτούν διαφορετικά περιβάλλοντα για σωστή πέψη. Πιο απλά οι υδατάνθρακες απαιτούν αλκαλικό περιβάλλον για την πέψη τους, οπότε δεν συνίσταται ο συνδυασμός με φρούτα που εμπεριέχουν οξέα ή πρωτεϊνούχες τροφές που αφομοιώνονται μόνο με τα οξέα του στομάχου.

Η λύση

Η προτεινόμενη λύση είναι να καταναλώνετε τις πρωτεΐνες σε ένα γεύμα και τους υδατάνθρακες σε ένα άλλο. Ακόμη να τρώτε αυτά τα γεύματα με τουλάχιστον τέσσερις ώρες διαφορά. Ο Δρ. Matsen λέει ότι ο κανόνας αυτός θα βοηθήσει να γίνει η διαδικασία της πέψης απλούστερη, ταχύτερη και πιο αποτελεσματική και θα συμβάλει στη βελτίωση της υγείας των περισσότερων ανθρώπων. Παράλληλα θα αποφευχθούν το φούσκωμα, η υπέρμετρη δίψα, η δυσπεψία, οι ξινίλες κ.λπ. Προσθέτει επίσης, ότι ο κατάλληλος συνδυασμός τροφίμων είναι ιδιαίτερα σημαντικός αν είστε άτομο που καταναλώνει πολλά γλυκά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, και «βαριά» φαγητά όπως το κόκκινο κρέας. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι το γλυκό επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα κρέατος είναι ιδιαίτερα προβληματικό και πρέπει να αποφεύγεται.

  • Υδατάνθρακες: ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, πίτες, πατάτες, όσπρια, κολοκύθα γλυκιά
  • Πρωτεΐνες: κρέατα, γάλα, τυρί, γιαούρτι, ξινόγαλο, ψάρι, όσπρια, ξηροί καρποί, αυγά, σπόροι, σόγια
  • Τα όσπρια βρίσκονται και στις δύο κατηγορίες επειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. (συνδυάζονται με τα λαχανικά και τα λίπη.)

Υπάρχουν τέλος δύο ουδέτερες κατηγορίες τροφίμων που ο Δρ. Hay είπε ότι μπορούν να καταναλωθούν τόσο με τις πρωτεΐνες όσο και με τους υδατάνθρακες. Η μία είναι τα λαχανικά εκτός από τις πατάτες και την κολοκύθα και η δεύτερη τα λίπη εκτός από τα φιστίκια. Η σύγχρονη εκδοχή της δίαιτας προσθέτει ακόμη ότι τα φρούτα πρέπει να τρώγονται μόνο με άδειο στομάχι και τουλάχιστον 30 λεπτά πριν ή τρεις ώρες μετά από τα άλλα τρόφιμα.

  • Λαχανικά: μαρούλι, λάχανο, σπανάκι, σέσκουλα, μαϊντανός, μπρόκολο, χόρτα, σπαράγγια, παντζάρια, πράσινα φασολάκια, καρότα, σέλερυ, φρέσκος αρακάς, φύτρα λαχανικών
  • Λίπη: σπόροι, καρύδια, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, ελαιόλαδο
Φόρτωση περισσότερων Άρθρων
Φόρτωση περισσότερων σε  Δίαιτα & Διατροφή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε ακόμη

Το μήλο στη Διατροφή των Παιδιών και τα οφέλη του

Το παιδικό σώμα, όπως γνωρίζουμε, αναπτύσσεται και αλλάζει ταχύτατα και η ανάγκη για πλήρε…