Τι είναι δίαιτα;

Δίαιτα είναι πολύ απλά, το τι τρως. Υπάρχουν δύο πτυχές μιας δίαιτας: τι τροφές καταναλώνεις και πόσο καταναλώνεις από αυτές. Για να χάσεις βάρος ή να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος χρειάζεται προσοχή και στις δύο αυτές πτυχές. Αν τρως τα σωστά φαγητά αλλά σε μεγαλύτερες από αυτές που χρειάζεσαι ποσότητες, λαβαίνεις πολλές θερμίδες και κατ’ επέκταση, βάζεις κιλά. Αν από την άλλη τρως την κατάλληλη ποσότητα θερμίδων αλλά μόνο από μία ομάδα τροφών, τότε δεν θα λαβαίνεις τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεσαι και ίσως δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τι έιναι Δίαιτα και τι χρειάζεται να γνωρίζεις για τις Διατροφή σου

Γιατί είναι σημαντική η σωστή διατροφή;

Σωστή διατροφή σημαίνει να λαβαίνεις όλα τα απαραίτητα συστατικά τα οποία χρειάζονται για να λειτουργεί το σώμα σου σωστά. Είναι σημαντική γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παράγει μόνος του οτιδήποτε είναι αναγκαίο για την ζωή. Είναι ζωτικής σημασίας να λαβαίνουμε την σωστή ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που απαιτεί το σώμα.

Χρειάζομαι δίαιτα;

Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε από τις χιλιάδες που είναι γραμμένες και διαθέσιμες, είναι καλό να εξετάσουμε αν πραγματικά την χρειαζόμαστε. Πως γίνεται αυτό; Με τον παρακάτω τύπο που μας δείχνει τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Δ.Μ.Σ. = Βάρος [kg] / Ύψος [m] 2 (Το βάρος μας σε κιλά διαιρεμένο με το ύψος μας σε μέτρα υψωμένο στο τετράγωνο.)

Αυτή η μαθηματική πράξη θα μας δείξει αν χρειαζόμαστε πραγματικά δίαιτα σε συνδιασμό με τον παρακάτω πίνακα.

Δ.Μ.ΣΚατάσταση
<18,5Λιποβαρής
18,5 – 24,9Φυσιολογικού βάρους
25 – 29,9Υπέρβαρος
30 – 34,9Παχυσαρκίας τάξης Ι
35 – 39 Παχυσαρκία τάξης ΙΙ
40 – <Παχυσαρκία τάξης ΙΙΙ

Είμαι υπέρβαρος/η. Τώρα τι κάνω;

Εάν η παραπάνω πράξη έδειξε ότι έχετε παραπανήσια κιλά, και θέλετε να τα χάσετε, το πρώτο πράγμα που θα ήταν καλό να κάνετε είναι να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό διατροφολόγο. Μαζί θα μπορέσετε να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους για την απώλεια του σωματικού σας βάρους αλλά και να σας δείξει πως θα τους πετύχετε. Να είστε έτοιμοι μαζί με τις διατροφικές σας συνήθειες να αλλάξετε και τις συνήθειες άσκησης. Κάποιες αλλαγές ίσως είναι μόνιμες, άλλες προσωρινές.

Είμαι κανονικός/η αλλά δεν μου αρέσει το σώμα μου.

Τι σημαίνει αυτό; Τις περισσότερες φορές, γυμναστική. Η τακτική άσκηση είναι αυτή που θα φέρει το σώμα σας εκεί που θέλετε για να νιώθετε καλύτερα. Ίσως χρειαστεί εντατική προπόνηση σε κάποιο γυμναστήριο. Πριν ξεκινήσετε, και αν δεν το έχετε ξανακάνει, είναι καλό να επισκεφτείτε κάποιον γιατρό για γενικές εξετάσεις. Θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων τα όρια σας και αυτά μόνο ένας γιατρός μπορεί να τα διαγνώσει.

Πως θα διατηρήσω το βάρος μου;

Κάποιοι άνθρωποι είναι προικισμένοι γενετικά. Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να διατηρήσουν ένα υγιές σώμα και μία καλή εμφάνιση. Οι περισσότεροι από εμάς όμως θα πρέπει να αγωνίζονται καθημερινά για να διατηρούν τα κιλά και την εμφάνισή τους. Ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής σε συνδυασμό με τακτική άσκηση είναι ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό.

Φόρτωση περισσότερων Άρθρων
Φόρτωση περισσότερων σε  Δίαιτα & Διατροφή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε ακόμη

Το μήλο στη Διατροφή των Παιδιών και τα οφέλη του

Το παιδικό σώμα, όπως γνωρίζουμε, αναπτύσσεται και αλλάζει ταχύτατα και η ανάγκη για πλήρε…