Διατροφή – Σημασία και βασικές οδηγίες

Τι είναι η διατροφή;

Η διατροφή ορίζεται ως το σύνολο των διεργασιών που εμπλέκονται στην πρόσληψη και εκμετάλλευση ουσιών της τροφής από τους ζώντες οργανισμούς. Οι διεργασίες αυτές περιλαμβάνουν την πρόσληψη, πέψη, απορρόφηση και μεταβολισμό της τροφής.

Διατροφή - Σημασία και βασικές οδηγίες

Πρωταρχικός ρόλος της τροφής που τρώμε είναι να μας εξασφαλίσει μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Θρεπτικό συστατικό είναι μια συγκεκριμένη ουσία η οποία βρίσκεται στην τροφή και η οποία εκπληρώνει μία ή περισσότερες βιομηχανικές λειτουργίες στο σώμα.

Υπάρχουν έξι (6) βασικές κατηγορίες θρεπτικών συστατικών στην τροφή: υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και νερό. Αυτά τα συστατικά εκτελούν τρεις βασικές λειτουργίες του οργανισμού:

  1. 1) Προμηθεύουν την απαιτούμενη ενέργεια για τις ανάγκες του μεταβολισμού. (υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες)
  2. 2) Χρησιμοποιούνται για να προάγουν την ανάπτυξη, δημιουργώντας και επιδιορθώνοντας ιστούς του σώματος. (πρωτεΐνες και ορισμένα ανόργανα συστατικά)
  3. 3) Συμμετέχουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και άλλων σωματικών διεργασιών. (ανόργανα συστατικά αλληλεπιδρούν με τις πρωτεΐνες

Ποια είναι η σημασία της διατροφής για την βελτίωση της υγείας;

Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου

Αυτή η δήλωση αποδίδεται στον Ιπποκράτη πριν από δύο χιλιάδες χρόνια και γίνεται ολοένα και πιο σημαντική σήμερα, καθώς αναγνωρίζεται η προληπτική και θεραπευτική αξία της τροφής απέναντι στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών.

Το τι τρώει κανείς παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη πληθώρας χρόνιων ασθενειών, όπως η στεφανιαία νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η οστεοπόρωση, η παχυσαρκία και ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών ειδών καρκίνου.

Για παράδειγμα, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία εκτιμά ότι το ένα τρίτο όλων των καρκίνων συνδέονται κατά κάποιο τρόπο με τη διατροφή, γεγονός που τοποθετεί την κακή διατροφή σαν μία από τις σημαντικότερες αιτίες καρκίνου αμέσως μετά το κάπνισμα.

Βασικές οδηγίες για μια Υγιεινή διατροφή

  1. 1) Εξισορροπήστε την τροφή που τρώτε με την φυσική δραστηριότητα για να διατηρήσετε το βάρος σας.
  2. 2) Επιλέξτε διατροφή με επαρκή θρεπτικά συστατικά και μεγάλη ποικιλία τροφίμων.
  3. 3) Η διατροφή θα πρέπει να είναι χαμηλή σε λιπαρά, ιδίως κορεσμένα και χοληστερόλη.
  4. 4) Το διατολόγιό σας πρέπει να περιέχει αρκετά δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.
  5. 5) Καταναλώστε ζάχαρη και άλλους απλούς υδατάνθρακες με μέτρο.
  6. 6) Καταναλώστε αλάτι και νάτριο με μέτρο.
  7. 7) Αν πίνετε αλκοολούχα ποτά, πίνετε με μέτρο. Οι έγκυες δεν πρέπει να πίνουν καθόλου αλκοόλ.
  8. 8) Διατηρήστε την κατανάλωση πρωτεϊνών σε μέτριο, αλλά επαρκές επίπεδο, εξασφαλίζοντας μεγάλο μέρος από φυτικές πηγές.
  9. 9) Το διαιτολόγιό σας πρέπει να περιέχει τροφές που θα σας προσφέρουν επάρκεια σε σίδηρο και ασβέστιο.
  10. 10) Τα παιδιά και άλλα άτομα επιρρεπή σε τερηδόνα θα πρέπει να λαμβάνουν επαρκή ποσότητα φθορίου.
  11. 11) Γενικώς, αποφεύγετε να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής σε υπέρβαση συστάσεων για κάθε θρεπτικό συστατικό.
  12. 12) Τρώτε λιγότερα τρόφιμα με αμφισβητούμενης προέλευσης ή ασφάλειας πρόσθετα.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.